Sunday, March 31, 2013

Kevadsprint

Teen esimese kokkuvõtte "Kevadsprint 2013" harjutuste sooritamistest. Toon välja iga harjutusterühma esikolmiku, nende punktid ja sooritamiste korrad.

Suur ja väike algustäht
Sigrit 5628p 5korda
Carmella 3901p 3korda
Anete 3383p 2korda

I või J
Sigrit 3871p 7korda
Steven S 3855p 2korda
Karl 3707p 1kord

H sõna alguses
Sigrit 4619p 12korda
Steven S 4575p 2korda
Andris 4487p 6korda

Sõnaliigid
Sigrit 2768p 31korda
Andris 2666p 10korda
Karl 2483p 1kord

Võõrsõnad
Andris 2527p 10korda
Sigrit 2434p 22korda
Karl 2242p 2korda

Järgmine kokkuvõte täpselt nädala pärast. Sul on terve nädal aega harjutada. Harjutamine teeb meistriks!

Saturday, March 30, 2013

Järelevastamised & konsultatsioonid

IV veerandil on järgmised ajad:

Konsultatsioonid:
T 08.00 õp. Blum
N 08.00 õp. Roonemaa
N 13.25 õp. Vares

Järelevastamised:
E 12.30 õp. Vares
T 08.00 õp. Roonemaa
T 14.10 õp. Põdra
N 14.20 õp. Hiire
R 13.25 õp. Blum

Uus nädal

Esmaspäeval algab aprillikuu. Seoses esimese aprilliga- naljapäevaga  on ka koolis veidi naljakam. Sõbra jaoks tuli kaasa võtt üks pühademuna ning meelde tuletada üks naljajutt-anektoot. Selguvad meie klassi neli parimat liiklusetundjat, kes koos nelja neljanda klassi õpilasega lähevad 12.aprillil esindama meie kooli  liiklusviktoriinil.
Kolmapäeval, 03.aprillil sõidavad Tallinnasse vaatama ja kuulama muusikali "Shrek"Martin A, Mait, Georg, Martin K, Greete, Laura, Egert-Siim koos emaga, Sigrit, Kevin, Andris, Steven S, Rauno, Anna, Carmella, Steven V. Hommikul 8.30 on kooli juurest väljasõit. Etendus algab 11.00 ja kestab koos vaheajaga 2,5 tundi. Kaasa võta natuke taskuraha. Kooli poolt saame kaasa piruka, puuvilja ja kõrrejoogi. Tagasi Rakveres oleme hiljemalt kell neli.
Teistel klassikaaslastel on sel päeval kodus õppimise päev.
Neljapäeval, 04.aprillil kell 09.25 on saalis etendus "Kiri ahvile"(info varasemas blogis). Kes ei lähe etendust vaatamas, on muusikaõpetuses. Piletiraha hakkame koguma esmaspäevast. Viimane võimalus maksta neljapäeva hommikul.
Kuna neljapäeval sõidab õp.Blum oma klassiga muusikali vaatama ja koolimajas toimub emakeeleolümpiaad, siis tulevad neljapäevasesse tunniplaani väikesed muutused. Muutustest annan koheselt, kui info minuni jõuab, sulle teada.
Neljapäevast pühapäevani olen ka ise seoses õpingutega taas Tartus. Tunde annavad asendusõpetajad vastavalt tunniplaanile.

Kauneid pühi!


Thursday, March 28, 2013

Muuseumitund

Vahetult enne pühi käisime klassiga muuseumitunnis "Munavõie lugu". Muuseumipedagoog luges sissejuhatuseks ette katkendi Bellerby laste ettevalmistustest lihavõtepühadeks. Kuulamise käigus saime piltidega täiendada seinapilti. St. kui palas oli juttu kukest, siis kinnitati seinapildile kuke pilt; kui juttu sinililledest, siis kinnitati sinilillede pilt jne.Räägiti sellst, missuguseid nimesid saabuvad pühad veel kannavad ja miks just selliseid nimesid.
Pärast kuulamist tehti kaks trikki. Esimese trikis saime pudelisse terve muna sisse (nipiks kuuma veega kokku puutunud pudelisse tekkinud vaakum, mis aitas kaasa muna sisenemisele pudelisse). Teises trikis saime katsuda keetmata muna, mis ei läinud aga üldsegi katki. Kuidas võimalik? Muna oli hoitud ööpäev äädikas, mis oli koore ära söönud ja munavalge muutnud tugevaks. See muna tundus käes nagu stressipall.
Võistlusmomendina sai igaüks proovida munade veeretamist mööda puurenni. Teises mängus võistelesid omavahel poisid ja tüdrukud munakorvpallis. Lae alla riputatud korvi tuli hakata mune sisse viskama. Asja tegi keeruliseks see, et korv kogu aeg liikus . See nõudis suuremat keskendumist ja täpsust.
Üleval pööningul meisterdas iga õpilane enda näoga tibupoja.  Enda näoga just sellepärast, et tibu sai looja käekujuga tiivad.
Kui tibud valmis, hakati valmistama munavõiet. Igaüks sai kaasa lüüa: kooris muna, tükeldas munavalgeid, hõõrus munakollaseid majoneesi, sinepitilga ja vedela võiga mõnusaks vahuks. Valmis munavõie määriti leivale, mida söödi koos kuremarjajoogiga.
Enne lahkumist saime ülesandeks leida üles õue peidetud korvike "värviliste"munadega. Usinaks leidjaks oli Andris, kes tõi peidust välja korvi portsu šokolaadimunakestega.

Lastele meeldis läbitud muuseumitund. Sooviti ka suvepoole järjekordsest muuseumitunnist osa võtta.

Rohkem pilte muuseumitunnist jõuab järgmisel nädalal kooli kodulehe galeriisse.

Saturday, March 23, 2013

Viimane kooliveerand


Ongi kevadvaheaeg läbi saamas. Aeg on hakata mõtteid viimasesse kooliveerandisse seadma. Ees ootab kevadine- päikselisem ja soojem veerand, kuid samas ka kokkuvõttev. Olete kolmandat klaasi lõpetamas, seega lõpetate esimest kooliastet. Selle lõpus tuleb teha kas riiklikku tasemetööd. Nüüdseks on teada ka nende tasemetööde toiumise ajad: 15.mai,  kolmapäev eesti keeles ja 21.mai, teisipäev matemaatikas. Nendeks töödeks hakkame usinasti valmistuma, tehes iga nädal läbi varasematest aastates eesti keele ja ka matemaatika tasemetöid. Kodus tuleb samuti tehtud töid analüüsida ja nendest õppida, ühtteist meelde jätta.

Esimesel nädalal kehtib sama tunniplaan, mis eelmiselgi veerandil (loomulikult ilma suusatundideta, sest suusad peavad olema kõikidel juba ammu koju viidud!!!). Alates 01.aprillist läheb käiku uus tunniplaan.
Esimene koolinädal on suure reede tõttu ka päeva võrra lühem.
Esmaspäeval tuleb kooli Marko Torm, kes tutvustab Ööjooksu. Kolmapäevaks  on planeeritud muuseumitund (info varasemas bloggis).

Vaata üle oma koolitarbed ja õppevahendid. Viimastel koolinädalatel jäid silma järgmised tähelepanekud:

  • osadel vihikutel puuduvad ikka veel kilekaaned
  • töövihikutel/õpikutel võiks välja vahetada katkised ja määrdunud kaaned/paberid
  • vihikutel puuduvad korrektsed etiketid (vaid õpilase nimest ei piisa)
  • kunstiõpetuse tunniks on vajalik joonistuspaber, mitte paljunduspaber
  • joonlauad peavad olema terved, et tõmmata pealkirjadele värvilised jooned alla
  • liimipulk, käärid- peavad olema igaks koolipäevaks käeulatuses
Eelteadetena:
03.aprill kell 8.30 väljasõit Tallinnasse muusikalile "Shrek" (etendus kestab 2.5tundi koos vaheajaga)
11.aprill kell 13.00 esindavad meie klassi kolmandate klasside õpioskuste olümpiaadil Martin A ja Martin K
12.aprill kell 13.00 osalevad  neli meie klassi õpilast koos nelja neljanda klassi õpilasega liiklusviktoriinis
18.aprill kell 10.00 algab programm "Põnev päev Palmses" (6 eurot + bussisõit)
23.aprill toimub Jüripäevajooks
30.aprill toimub Kirbuturg (ost-müük-vahetus)
27.mai kell 10.00 Rakvere Linnuses "Aardejaht" (6,50 eurot)

Harjuta usinasti "Kevadsprint 2013"(miksikese lehel, vasakust tulbast) elektroonilisi harjutusi. Koolis hakkame eesti keele tundide ajast ka nende harjutustega hoolsalt tööd tegema. Hea harjutamisvõimalus eelseisvaks tasemetööks. 

NB!Vanematelt ootan abistavaid käsi ja mõtteid klassilõpu väljasõidu /ürituse korraldamiseks. Viimane aeg on hakata kohti kinni panema, bussi tellima.
Mina korraldan õppekavaga seotud väljasõite ja üritusi teilt ootaks laste lõbustamiseks mõeldud klassilõpu üritust/väljasõitu. 

Thursday, March 21, 2013

Shrek

"Shreki" muusikalile sõitjatest on bussisõiduraha (5 eurot) toomata: Laura, Sigrit, Kevin, Rauno ja Anna. Too palun esmaspäeval, 25.03 raha ära!

Hei, jalgratturid!

Õp. Marje ootab kooli tagasi täidetud jalgratturi töövihikuid "Rattaga terveks". Töövihikut pidid kodus vanemate abiga täitma. Vihiku lõpus on kontrollimisvõimalus- ülesannete vastused.

Käesolevast veerandist hakkavad üks kord nädalas koos käima need õpilased, kes augustikuuks saavad 10 aastaseks. Õpilased, kellel on plaanis jalgrattalubasid tegema hakata, käivad kuni maikuu lõpuni liiklustunnis õppimas. Muidugi tuleb ka kodus õppida ja teadmisi kinnnistada. Õppimise järel tuleb sooritada kaheosaline eksam: 1. osa teadmiste kontroll (teooriatöö, mis on sooritatud siis, kui 15st 13le oled vastanud õigesti), 2.osa  sõidueksam (sõit tänaval ja platsil).
Õppimiseks vajalikke lisamaterjale leiad internetiaadressidel www.jalgrattur.weebly.com ning www.liikleja.ee

NB! Usinamatest pannakse kokku  võistkond, kes koos neljanda klassi võistkonnaga lähevad osa võtma liiklusviktoriinist.

Muljeid väljasõidust

Tere!
Mulle väga, väga meeldis. Eriti meeldis tuubirajal. Kindlasti sooviks ka edaspidi taolisi üritusi.
Aitäh :)
Karl

Ma ütlen ainult ühte asja - VÄGA LAHE OLI ;-)

Suur aitäh Karl ja Martin K. Ootan ka teiste arvamusi väljasõidust.

Tuesday, March 19, 2013

Muuseumitund


"Munavõi lugu" 27.03, algus 12.00 (kestvus 1tund ja 15 minutit). Pilet 3 eurot.

Kui urbepäeva, lihavõtte- ja ülestõusmispühade kombed meelde tuletatud, munapühade veere- ning viskemängud mängitud, tuleb lõpuks ka koksitud munadega midagi ette võtta. Õpime tegema munavõid. Igaüks saab hakkida, paraja võide kokku segada, oma maitse järgi maitsestada ja leivale määrida. Võileibu kaunistades räägime munast kui rituaalsest ehk tähendusega kasulikust kevadetoidust.

Monday, March 18, 2013

Kevadsprint 2013

Alusta kevadet Kevadsprindiga! 
Kui Sa oled 2.(loodusõpetus), 3.(emakeel) või 6.(emakeel) klassi õpilane, siis just Sind ootamegi Kevadsprint 2013 online ühisõppe sarjas osalema! 

*Osalemiseks pead olema Miksikesse sisse logitud ning oma kooli õigesse klassi kinnitatud. 

I etapp koosneb interaktiivsetest harjutustest. Osaleda saab harjutuste pealkirjadele vajutades. Parima tulemuse saamiseks on soovitav läbida kõik harjutused. 9. aprillini saab iga harjutuse tulemust piiramatu arv kordi parandada. Vaadata saab hetkeseisu, kus iga õpilase poolt sooritatud iga harjutuse kohapunktid on kokku liidetud.
Rõõmustame väga, kui osalete terve klassiga, sest lisaks individuaalsele paremusjärjestusele selgitame välja ka parimad klasside võistkonnad (vähemalt 5 liiget). Parimatele auhinnad. 

3.klass peab läbima järgmised harjutused:
Suur ja väike algustäht
I ja J
H sõna alguses
sõnaliigid
Võõrsõnad

Head harjutamist!

Saturday, March 16, 2013

Kohtla kaevanduspark-muuseum

Super! Äge! Vahva!  Nähes pärast pikka päeva laste rõõmust ja värkest õhust õhetavaid nägusid, olin kindel, et asi läks asja ette. Sai organiseerutud õige õppekäik.
Jõudes kaevandusparki, tuli meil veidike oodata, sest giid oli hõivatud eelmise grupiga. Kõigepealt tehti meile ülevaade kaevanduse ajaloost,  saime teada missugune näeb välja põlevkivi, milleks ja kuidas seda kasutatakse.
Garderoobis valisime kõik endale sobiliku kiivri ja suundusime kaevandusse. Kaevanduses kõndisime mööda käike, tutvusime erinevate masinate töötamistehnika  ja nende müratugevustega, lõhkasime põlevkivi (lõhkamismeistriks Karl), sõitsime allmaarongiga. Mitmed masinad tegid väga kõva müra, mis sundis paljusid kõrvu kinni katma. Oli ka neid, kellele mõne müra või masinakäivitamise eel "kukku süda saapasäärde".
Tuubirajal ei kartnud keegi miskit- ei kõrgust, kiirust ega pöördeid. Esimese allalaskmise järel oldi koheselt valmis järgmiseks laskumiseks. Pärast paari laskumist hakati katsetama erinevaid istumisstiile ja allalaskmise metoodikaid (kahekesi, kolmekesi... koos ühendatuna tuubinööride abil).
Kuidagi ei tahetud rajalt lahkuda. Sooviti juba järgmisel päeval tagasi minna. Vaheaeg on pikk. Miks ei võiks  perekond ette võtta ühte toredat tuubitamispäeva vaheaja lõpus (tuubirada avatud vaid reedest pühapäevani).
Saamaks tagasisidet väljasõidust, saada mulle aadressil vares@rakverepk.ee oma arvamus väljasõidu kohta. Seda selleks, et teada, kas ka järgmisel korral midagi ekstreemset ette võtta.

NB! Õpilased, kes andsid minu kätte hoiule  reklaami ja Kaevuri kommi, mida jagati kaevandusest lahkudes, leiavad omaniku järgmise veerandi esimesel päeval.

Pildid käigust jõuavad galeriisse järgmise nädala lõpuks.

Viimane koolipäev

Tänasest on kõik väljateenitud kevadvaheajal. Toredat kevadvaheaega!

Eile toimus koolis pidulik aktus, kus kiideti kõiki õpilasi, kes lõpetasid III veerandi väga heada või heade tulemuste eest. Meie kassist kutsuti koolipere ette 17 õpilast- tunnistusel vaid neljad, viied. Seitsmel õpilasel sattus veerandihinnete hulka ka mõni kolm. Ühel õpilasel tuli tunnistusele ka kaks negatiivset veerandihinnet. Nädalase puhkuse jooksul sea endale viimaseks veerandiks uued eesmärgid. Siis tead, mille nimel kogu viimase õppeveerandi pingutad.

Teise tunni ajal toimus Kuldvillaku stiilis Nupukate nagin. Haiguse tõttu saime kõik õpilased võistkondadesse jaotatud ja osalejateks seega tavalise 8 võistkonna asemel 9 võistkonda. Võitjateks osutus Simpsonite võistkond, kuhu meie klassist kuulusid Karl ja Stven V.

Kolmanda tunni ajal jagasime tunnistusi ja premeerisime kaunima käekirja omanikke. Neljapäeval- emakeelepäeval toimus kassi kaunima käekirjaomaniku väljaselgitamine. Pingerida osutus väga tihedaks. I koha saavutas Mait, II kohta jagasid Anete ja Laura, III koha omanikke oli lausa neli: Ragne, Greete, Andris ja Karl. Palju õnnne!

Peale söömist suundusime bussi ja alustasime oma väljasõitu Kohtla kaevanduspark-muuseumisse, mis pidi kulmineeruma tuubirajal.

Thursday, March 14, 2013

Pranglimine

Selleks aastaks on pranglimine läbi saanud. Olime väga edukad. Jätkuvalt olid meie kuus poissi maakonna viiekümne parima sirguja hulgas.

20. Karl 6433p
31. Martin K 5521p
33. Mait 5422p
36. Andris 5214p
37. Steven S 5185p
49. Kevin 4767p

Kolmandate klasside arvestuses hoidsime lõpuni III kohta. Kiitus kõikidelel aktiivsetele pranglijatele!

Wednesday, March 13, 2013

Viimane koolipäev

Reedel, 15.märtsil paneme oma III veerandile korraliku punkti.

1. tund- pidulik aktus (PIDULIKUD RIIDED)
2.tund- Nupukate nagin
3.tund- klassijuhataja tund-tunnistuste jagamine

11.15 kooli juurest väljasõit Kohtla kaevanduspark-muuseumisse
12.30-14.00 kaevanduspark-muuseumi külastamine
14.00-15.00 tuubirada
Orienteeruvalt 16.15 taas kooli juures.

Kindlasti mõtlete, kuidas saab samal päeval kahte erisugust riietust kanda- saab küll. Minagi tulen kooli väljasõiduks sobilikes soojades riietes. Kotiga on kaasas pidulikud riided. Riiete vahetus ei võta kaua aega. Kooli jõudes saab klassist oma tunnistuse ja pidulikud riided ning muud vajalikud asjad ära võtta.
Alates 5.kklassist toimub reedel suusamaraton ja nemad peavad samuti riiete vahetamisega tegelema. Meie ei taha ju olla nendest halvemad. Näitame, et saame riietevahetamisega hakkama !

Thursday, March 7, 2013

Etendus

Tuletan meelde, et esmaspäeval, 11.märtsil toimub kooli saalis viienda tunni ajal lasteetendus "Suss-sepad". Pilet maksab 2 eurot. Raha saab maksta ka esmaspäeval!

Suur aitäh...



... kõikidele väikestele ja suurtele sõpradele meelespidamise ja meeldiva kingipaki eest!

Muusikal "Shrek"

Kolmapäeval, 3.aprillil kell 8.30 sõidame Nokia Kontserdimajja vaatama muusikali "SHREK". Bussisõit maksab 5 EUR-i (Martin K toob ainult 1 €, sest 4 € eurot on juba õpetaja käes hoiul).