Tuesday, February 26, 2013

"Rohu ja ürdi lugu"

Täna käisime üle pika aja muuseumitunnis. Teemaks oli "Rohu ja ürdi lugu". Sissejuhatuseks räägiti erinevatest vürtsidest ja ürtidest.
 Tunnis käsitletavad vürtsid oli köömned, terapipar, loorberilehed ja nelgid. Ürtidest räägiti pikemalt petersellist, piparrohhust, punest ja piparmündist.
Piltide abil saime teada, kuidas käsitletavad vürtsid ja ürdid looduses välja näevad. Iga pildi vaatluse järel saime nuusutada ning ära arvata, mis vürtsi või ürdiga on tegemist.
Iga vürtsi ja ürdi kohta räägiti tema ajaloost, sünnimaast ja  kasutusvõimalustest.
Terapipart soovitati  purustatud kujul ninna tõmmata, kui köha on väga tugev. Nelki soovitati kasutada hambavalu korral. Peterselli soovitati kasutada halva lõhna peletajana. Piparrohtu külmetuse korral ning köögis soola asendajana.
Õppisime selgeks sellised väljendid nagu "Lähen loorberitele puhkama!, "See on mulle köömes", "Pipart sulle keelele".
Saime ka kuulamise põhjal otsustada, missuguse vürtsiga on tegemist. Seeejärel saime kompimise teel vürtse ära arvata.
Tuletati meelde, kuidas ja kust  korjata ning kuidas kuivatada erinevaid ürte. Ürtide ja vürtside kasutamisel kutsuti üles olema ettevaatlik - tarbi mõistlikuse piirides, mõõdukas koguses..
Üleval korrusel saime valmistada õpitud ürtidest porgandite kõrvale  maitsva dipikastme. Prooviti kasutada uhmrit ja teha teistsuguse "noaga" porgandite lõikumist. Porgandite ja endavalmistatud dipikastme kõrvale pakuti piparmündi limonaadi. Selleks oli valmistatud kange piparmünditee, millesse lisati gaseeritud vett.
Kõik meie meeled olid selles muuseumitunnis tööle rakendatud.

Kiitus nendele õpilastele, kes oskasid väljaspool kooli olevas tunnis end kenasti üleval pidada.

Rohkem pilte tänasest muuseumitunnist leiad kooli kodulehe galeriist.

No comments:

Post a Comment