Thursday, April 10, 2014

Tallinnas käik

Täna käisime koos viiendikega taas Tallinnas õppekäigul. Sel korral saime osa haridusprogrammidest Maarjamäe lossis ja Rannarahva muuseumis.
Maarjamäe loss kuulub ajaloomuuseumi ketti. Meid võttis vastu muuseumipedagoog Anu, kellega me juba varasemast ajast kohtunud olime (õppekäik Suurgildi hoonesse). Saalis oli ringiratast suur joonistus, mille autoriks kuulus Evald Okas. Õppeprogramm kandis nimetust "Filmiprogramm", sest filmimuuseum asub Maarjamäe lossis. Koridori seintel tutvusime tuntumate ja võõramate inimestega, kes seotud filmindusega- kirjutanud stsenaariumi, muusika, kavandanud kostüümid ...
Istusime kinosaalis, mis ligi 30 aastat vana ja muutumatu ajast, mil ta ehitati. Pedagoog rääkis filminduse ajaloost. Saime teada, et ligi 100a tagasi (1895a dets) näidati esimest filmi kinolinal. Autoriteks vennad Lumiere`id. Eestis ehitati esimene kinomaja Tartusse 1908a ja kandis nime Illusion. Meie filmiajaloo "pääsukeseks" peetakse Johannes Pääsukust, kes oli esimene filmioperaator. Esimeseks filmiks oli "Karujaht Pärnumaal".
Meile näidati esimesi tummfilme "Itaalia rahvatants", "Poksiv känguru" ja räägiti Chaplinist. Selgus, et klaverimängija mängis vastavalt filmi sisule muusikat.
Materjali kinnistamiseks mängiti "Aliase" mängu, mis sisaldas filmindusega seotud sõnu. Näitust uurides saime teada, et filmi tegemist on arvestatud lehma rahas. St filmi "Karujaht Pärnumaal" valmistati 7 lehma eest saadava raha eest, aga filmile "Georg" kulus 1850 lehma müügist saadud raha.

Rannarahva muuseumis saime osa programmist "Piiritsoon". Sisenemiseks ruumi anti igale lapsele "propusk", mille täitmiseks küsiti neilt vene keeles asju. Olukord tekitas palju elevust ja arusaamatust. Pööningukorrusel seletati ära, mis on "propusk", milleks see vajalik oli ja kellel seda anti. Selgus, et piiritsoon oli aastatel 1944-1991, peale kella 22.00 ei lubatud mere ääres liikuda. Isegi WCsse, kooli või oma isiklikule kartulipõllule minemiseks oli vajalik "propusk".
Rannarahva muuseumist viis meid buss Viimsi vabaõhumuuseumisse. Seal korraldasid kolm noort põneva maastikumängu, mis haaras kogu muuseumiterritooriumi. Kolmes grupis liikudes tuli leida üles vajalikud punktid, sooritada neis kohustuslikud ülesanded. Lisapunktide saamiseks tuli gruppidel sooritada erinevate punktide vahel liikudes tantse, lauluviise, kätekõverdusi, võimlemisharjutusi... Võitjavõistkond jagas auhinnaks saadud kommipaki kõikide osaliste vahel ära. "Tähtis pole võit, vaid osavõtt".

No comments:

Post a Comment