Wednesday, April 11, 2012

Põllumajandusmuuseumis


Täna hommikul enne kella kaheksat startisime Tartumaale, Ülenurme Põllumajandusmuuseumisse, et saada osa tasuta projektist "Rukkileib ja või meie laual".
Esimesena viidi meid leivataresse, kus näidati suuri leivaküpsetamise ahjusid; uuriti, millest leivatainast tehakse; selgitati, miks on kodus leiba kasulik küpsetada.
Paar tublimat perenaist said leivataignast voolida sobiva kuju ja suurusega leivapätsi ning teha sellele ka tunnusmärk peale. Arvati, et tammetõru sobib meie leivale kõige paremini. Leivatare perenaise abiga saime enda voolitud leivapätsi ka ahju küpsema pandud.
Teises toanurgas käis usin võitegemine. Selleks tuli oma käsi väga kiireid liigutusi tegema panna, et koorekastis korralik või saaks tekkida.
Suur tung oli kuumade, ahjus valmis saanud leibade ahjust välja tõstjate valimisel. Selgus, et see pole sugugi kerge töö, sest ühel tõstjal kukkus leib labida pealt maha.
Tüdrukud tunglesid leiva õliga katmise järjekorras.
Õpitoas näidati filmi rukki ajaloost. Saime teada, kuidas esialgu tundunud nn umbrohust sai väärtuslik vili. Filmis räägiti ja nädati erinevaid masinaid ja tööriistu, mida läheb vilja töötlemiseks tarvis (rehepeksumasin, tuule-, vesiveski, käsikivi, kombain jms.)
Lõpuks jagati paari peale küsimused, millele kas paar ise või koos teiste õpilaste abiga vastused sai.
Küünis sai iga õpilane ära proovida kõiksugu vahendeid, mida kasutatakse vilja töötlemisel - sirp, rukkivikat ehk rauts, rautsi reha, kood, käsikivi... Õpilased said proovida käsikividega vilja jahvatamist ning koodiga viljavihkude peksmist. Selgus, et ka see on päris keeruline ja jõudu nõudev töö. Mitte kõik ei saanud selle tööga hakkama.
Käigu lõpuks suundusime söögimajja, kus ootas ees taldriku täis kartuliputru koos hakklihakastmega, tops kaljat ning endaküpsetatud leib ja valmis saanud või.

Käigust jäi klassile mälestuseks lauamäng "Kuidas valmib leib", "Ahjualuse leivaraamat" ning reklaamleht "Vanarahva arvamusi leivast", milles erinevad retseptid leivatoitude valmistamisest ja muidugi ka leivavalmistamise õpetus.

Pilte käigust leiad kooli kodulehelt galeriist.

No comments:

Post a Comment