Saturday, March 16, 2013

Kohtla kaevanduspark-muuseum

Super! Äge! Vahva!  Nähes pärast pikka päeva laste rõõmust ja värkest õhust õhetavaid nägusid, olin kindel, et asi läks asja ette. Sai organiseerutud õige õppekäik.
Jõudes kaevandusparki, tuli meil veidike oodata, sest giid oli hõivatud eelmise grupiga. Kõigepealt tehti meile ülevaade kaevanduse ajaloost,  saime teada missugune näeb välja põlevkivi, milleks ja kuidas seda kasutatakse.
Garderoobis valisime kõik endale sobiliku kiivri ja suundusime kaevandusse. Kaevanduses kõndisime mööda käike, tutvusime erinevate masinate töötamistehnika  ja nende müratugevustega, lõhkasime põlevkivi (lõhkamismeistriks Karl), sõitsime allmaarongiga. Mitmed masinad tegid väga kõva müra, mis sundis paljusid kõrvu kinni katma. Oli ka neid, kellele mõne müra või masinakäivitamise eel "kukku süda saapasäärde".
Tuubirajal ei kartnud keegi miskit- ei kõrgust, kiirust ega pöördeid. Esimese allalaskmise järel oldi koheselt valmis järgmiseks laskumiseks. Pärast paari laskumist hakati katsetama erinevaid istumisstiile ja allalaskmise metoodikaid (kahekesi, kolmekesi... koos ühendatuna tuubinööride abil).
Kuidagi ei tahetud rajalt lahkuda. Sooviti juba järgmisel päeval tagasi minna. Vaheaeg on pikk. Miks ei võiks  perekond ette võtta ühte toredat tuubitamispäeva vaheaja lõpus (tuubirada avatud vaid reedest pühapäevani).
Saamaks tagasisidet väljasõidust, saada mulle aadressil vares@rakverepk.ee oma arvamus väljasõidu kohta. Seda selleks, et teada, kas ka järgmisel korral midagi ekstreemset ette võtta.

NB! Õpilased, kes andsid minu kätte hoiule  reklaami ja Kaevuri kommi, mida jagati kaevandusest lahkudes, leiavad omaniku järgmise veerandi esimesel päeval.

Pildid käigust jõuavad galeriisse järgmise nädala lõpuks.

No comments:

Post a Comment