Thursday, March 28, 2013

Muuseumitund

Vahetult enne pühi käisime klassiga muuseumitunnis "Munavõie lugu". Muuseumipedagoog luges sissejuhatuseks ette katkendi Bellerby laste ettevalmistustest lihavõtepühadeks. Kuulamise käigus saime piltidega täiendada seinapilti. St. kui palas oli juttu kukest, siis kinnitati seinapildile kuke pilt; kui juttu sinililledest, siis kinnitati sinilillede pilt jne.Räägiti sellst, missuguseid nimesid saabuvad pühad veel kannavad ja miks just selliseid nimesid.
Pärast kuulamist tehti kaks trikki. Esimese trikis saime pudelisse terve muna sisse (nipiks kuuma veega kokku puutunud pudelisse tekkinud vaakum, mis aitas kaasa muna sisenemisele pudelisse). Teises trikis saime katsuda keetmata muna, mis ei läinud aga üldsegi katki. Kuidas võimalik? Muna oli hoitud ööpäev äädikas, mis oli koore ära söönud ja munavalge muutnud tugevaks. See muna tundus käes nagu stressipall.
Võistlusmomendina sai igaüks proovida munade veeretamist mööda puurenni. Teises mängus võistelesid omavahel poisid ja tüdrukud munakorvpallis. Lae alla riputatud korvi tuli hakata mune sisse viskama. Asja tegi keeruliseks see, et korv kogu aeg liikus . See nõudis suuremat keskendumist ja täpsust.
Üleval pööningul meisterdas iga õpilane enda näoga tibupoja.  Enda näoga just sellepärast, et tibu sai looja käekujuga tiivad.
Kui tibud valmis, hakati valmistama munavõiet. Igaüks sai kaasa lüüa: kooris muna, tükeldas munavalgeid, hõõrus munakollaseid majoneesi, sinepitilga ja vedela võiga mõnusaks vahuks. Valmis munavõie määriti leivale, mida söödi koos kuremarjajoogiga.
Enne lahkumist saime ülesandeks leida üles õue peidetud korvike "värviliste"munadega. Usinaks leidjaks oli Andris, kes tõi peidust välja korvi portsu šokolaadimunakestega.

Lastele meeldis läbitud muuseumitund. Sooviti ka suvepoole järjekordsest muuseumitunnist osa võtta.

Rohkem pilte muuseumitunnist jõuab järgmisel nädalal kooli kodulehe galeriisse.

No comments:

Post a Comment