Thursday, October 31, 2013

Tartu Tähetorn


 
Täna käisime klassiga Tartu Tähetornis. Esimese peatuse tegime tellitud Hesburgeris, kus igaüks sai vastavalt oma maitsele keha kinnitada. Seejärel suundusime üles Toomemäele, kus asusgi Tartu Tähetorn. Maid võtsid vastu õp. Janet ja õp. Kadri. Kumbki võttis enda juhendada ühe grupi. Grupid tekitasime inglise keeles käivate rühmade põhjal. Kumbki rühm sai läbida kaks haridusprogrammi ja seejärel vaatasime kõik koos planetaariumietendust.
Haridusprogramis „Päike I“ saime teada, et   Päike on täht;  Päike kiirgab meile soojust ja valgust; öö ja päeva vaheldumine on tingitud Maa pöörlemisest ümber oma telje; aastaajad on tingitud Maa tiirlemisest ümber Päikese ja sellest, et maakera pöörlemistelg on orbiidi tasandi suhtes kaldu.
Telluuriumi abil selgitati öö ja päeva ning aastaaegade vaheldumist
Haridusprogrammis „Tähistaevas I“ saime teada,    tähistaevas on jagatud tähtkujudeks;  tähtkujude nimetused on kokkuleppelised;    tähtkujude nähtavus sõltub kuupäevast ja kellaajast; põhjuseks maakera pöörlemine ümber oma telje ja tiirlemine ümber Päikese.
Töötoas saime  ülevaate rahvusvahelistest tähtkujudest kasutades käibelolevaid eestikeelseid nimetusi, tutvusime Eesti rahvaastronoomia tähtkujudega ning tähtede rahvapäraste nimetustega. Iga osaleja valmistas endale pööratava taevakaardi ehk planisfääri. Õppisime planisfääri kasutama ning selle abil lahendama nii vaatluslikke kui teoreetilisi ülesandeid.
Mõlemas programmis täitsid õpilased töölehti, arutlesid aktiivselt teemaga seotud küsimusi.

Rohkem pilte tänasest käigust leiad kooli kodulehelt, galeriist.

No comments:

Post a Comment